Tweede Centaur Congres in het teken van zelfzorg
Volgende artikels behandelen enkele van de thema's die aan bod komen op het tweede Centaur Congres op 29 april '22.
Somatic Experiencing
Wat is het?
Somatic Experiencing, de methode van traumaverwerking ontwikkeld door Dr. Peter Levine, biedt een nieuwe en hoopvolle visie op trauma. Het is een naturalistische benadering die het mysterie van menselijk trauma ontrafelt en onthult, en concrete stappen aangeeft die nodig zijn om trauma te helen.
Trauma, aldus Levine, zit in het zenuwstelsel, niet in de gebeurtenis, en ontstaat wanneer een overweldigende ervaring bevroren raakt in de tijd. De resterende energie, die ontstaan is tijdens de gebeurtenis en niet ontladen werd uit het lichaam, blijft gevangen zitten in het zenuwstelsel waar het schade berokkent aan ons lichaam en onze geest.
Ecotuning
𝗔𝗹𝘀 𝗺𝗲𝗻𝘀 𝗯𝗲𝗻 𝗷𝗲 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗮𝗳𝗴𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗶𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘁𝘂𝘂𝗿, 𝗷𝗲 𝗺𝗮𝗮𝗸𝘁 𝗲𝗿 𝗱𝗲𝗲𝗹 𝘃𝗮𝗻 𝘂𝗶𝘁
En juist dit tonen paarden in het werk dat we doen als EAT/EAC-professional. Alles wat gebeurt in hun omgeving, heeft integraal invloed op het verloop van de sessie.
Sterker nog, juist doordat we paarden inzetten als gelijkwaardige partners in het werk en ze vanuit hun natuurlijke manier van zijn participeren in de sessies, biedt een belangrijke meerwaarde. Juist door het samen zijn met paarden komen mensen sneller tot een doorbraak en kunnen ze terug verder op weg.
De vraag die je jezelf dan ook zou kunnen stellen, is de volgende:
“𝗪𝗔𝗧 𝗭𝗢𝗨 𝗘𝗥 𝗩𝗘𝗥𝗔𝗡𝗗𝗘𝗥𝗘𝗡 𝗜𝗡 𝗠𝗜𝗝𝗡 𝗪𝗘𝗥𝗞 𝗢𝗙 𝗟𝗘𝗩𝗘𝗡 𝗔𝗟𝗦 𝗜𝗞 𝗗𝗘 𝗧𝗜𝗝𝗗 𝗡𝗘𝗘𝗠 𝗢𝗠 𝗠𝗘𝗭𝗘𝗟𝗙 𝗧𝗘𝗥𝗨𝗚 𝗠𝗘𝗘𝗥 𝗧𝗘 𝗩𝗘𝗥𝗕𝗜𝗡𝗗𝗘𝗡 𝗠𝗘𝗧 𝗠𝗜𝗝𝗡 𝗡𝗔𝗧𝗨𝗨𝗥𝗟𝗜𝗝𝗞𝗘 𝗠𝗔𝗡𝗜𝗘𝗥 𝗩𝗔𝗡 𝗭𝗜𝗝𝗡 𝗘𝗡 𝗗𝗘 𝗡𝗔𝗧𝗨𝗨𝗥 𝗥𝗢𝗡𝗗𝗢𝗠 𝗠𝗜𝗝?”
Deze vraag staat centraal in het relatief jonge werkveld van Ecotuning.
Ecotuning is een toegepaste vorm van Ecopsychologie en biedt onderzoek, theorie en praktijken om de verbinding tussen mens en natuur te herstellen vanuit een gelijkwaardige, wederkerige relatie.
Ecotuning is een ervaringsgerichte methodiek die zich richt op het bewuster worden van de waarneming van je lichaam via je zintuigen. Het lichaam vormt de brug die je helpt om de natuur rondom je heen, van binnenuit te ervaren. Al doende herschikt zich iets in je lichaam, je maakt verbinding met je innerlijke kompas. Een kompas dat steeds meer gaat wijzen in de richting van zorgzaam omgaan met jezelf, de ander, de samenleving en de aarde.
Ecotuning gaat er van uit dat de gezondheid en het welzijn van de mens en de aarde onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Het vergeten, negeren of vernietigen van deze samenhang leidt tot de ecologische achteruitgang van de aarde (klimaatverandering, afname van de biodiversiteit), het steeds meer disfunctioneren van onze samenleving (toenemende polariteit, agressie) en menselijk onevenwicht (vervreemding, depressie, angst, burn-out).
Ecotuning wordt sinds 2021 aangeboden als opleiding door Earthwise Education, de vertegenwoordiger van IES (International Ecopsychology Society) in België en Nederland. (www.earthwise.education)
Hippotherapie
Mooi artikel in de Franstalige media (Moustique.be) over de evolutie van hippotherapie.
Patrick Guilmot vertelt hetvolgende (een stukje naar het Nederlands vertaald):
'𝘝𝘰𝘰𝘳𝘩𝘦𝘦𝘯 𝘸𝘦𝘳𝘥 𝘩𝘪𝘱𝘱𝘰𝘵𝘩𝘦𝘳𝘢𝘱𝘪𝘦 𝘨𝘦𝘢𝘴𝘴𝘰𝘤𝘪𝘦𝘦𝘳𝘥 𝘮𝘦𝘵 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘦𝘦𝘯 𝘧𝘺𝘴𝘪𝘦𝘬𝘦 𝘰𝘧 𝘮𝘦𝘯𝘵𝘢𝘭𝘦 𝘣𝘦𝘱𝘦𝘳𝘬𝘪𝘯𝘨. 𝘏𝘦𝘵 𝘪𝘴 𝘦𝘤𝘩𝘵𝘦𝘳 𝘰𝘱𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘥𝘪𝘷𝘦𝘳𝘴 𝘨𝘦𝘸𝘰𝘳𝘥𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘦𝘴𝘴𝘦𝘦𝘳𝘵 𝘯𝘶 𝘦𝘦𝘯 𝘻𝘦𝘦𝘳 𝘣𝘳𝘦𝘦𝘥 𝘱𝘶𝘣𝘭𝘪𝘦𝘬. 𝘋𝘦𝘻𝘦 𝘵𝘩𝘦𝘳𝘢𝘱𝘪𝘦 𝘩𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘻𝘪𝘤𝘩 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘭𝘰𝘰𝘱 𝘥𝘦𝘳 𝘫𝘢𝘳𝘦𝘯 𝘰𝘯𝘵𝘸𝘪𝘬𝘬𝘦𝘭𝘥 𝘦𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘧𝘪𝘫𝘯𝘥.
𝘗𝘢𝘢𝘳𝘥(𝘢𝘤𝘩𝘵𝘪𝘨)𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘣𝘣𝘦𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘳𝘰𝘵𝘦 𝘨𝘦𝘷𝘰𝘦𝘭𝘪𝘨𝘩𝘦𝘪𝘥, 𝘵𝘦𝘳𝘸𝘪𝘫𝘭 𝘻𝘦 𝘣𝘦𝘩𝘰𝘰𝘳𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘨𝘳𝘰𝘰𝘵 𝘦𝘯 𝘪𝘯𝘥𝘳𝘶𝘬𝘸𝘦𝘬𝘬𝘦𝘯𝘥 𝘻𝘪𝘫𝘯. 𝘡𝘦 𝘷𝘦𝘳𝘵𝘦𝘨𝘦𝘯𝘸𝘰𝘰𝘳𝘥𝘪𝘨𝘦𝘯 𝘰𝘰𝘬 𝘻𝘰 𝘷𝘦𝘦𝘭 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘮𝘦𝘯𝘴𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬𝘦 𝘨𝘦𝘴𝘤𝘩𝘪𝘦𝘥𝘦𝘯𝘪𝘴.
𝘏𝘦𝘵 𝘱𝘢𝘢𝘳𝘥 𝘪𝘴 𝘪𝘯 𝘸𝘦𝘻𝘦𝘯 𝘢𝘢𝘳𝘥𝘪𝘨 𝘸𝘢𝘢𝘳𝘮𝘦𝘦 𝘫𝘦 𝘦𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘦𝘭 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘯𝘴 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘢𝘤𝘵 𝘬𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘣𝘣𝘦𝘯, 𝘮𝘦𝘵 𝘥𝘦 𝘩𝘢𝘯𝘥𝘦𝘯 𝘮𝘢𝘢𝘳 𝘰𝘰𝘬 𝘮𝘦𝘵 𝘩𝘦𝘵 𝘩𝘦𝘭𝘦 𝘭𝘪𝘤𝘩𝘢𝘢𝘮, 𝘦𝘯 𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘰𝘮𝘷𝘢𝘯𝘨 𝘬𝘢𝘯 𝘫𝘦 𝘻𝘦𝘭𝘧𝘴 𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘩𝘦𝘮 𝘨𝘦𝘥𝘳𝘢𝘨𝘦𝘯 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘦𝘯.
𝘏𝘦𝘵 𝘪𝘴 𝘪𝘯𝘯𝘦𝘮𝘦𝘯𝘥 𝘰𝘮 𝘨𝘦𝘤𝘰𝘯𝘧𝘳𝘰𝘯𝘵𝘦𝘦𝘳𝘥 𝘵𝘦 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘦𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦𝘬𝘴𝘱𝘢𝘳𝘵𝘯𝘦𝘳 𝘥𝘪𝘦 𝘥𝘳𝘪𝘦 𝘵𝘰𝘵 𝘷𝘪𝘦𝘳 𝘬𝘦𝘦𝘳 𝘰𝘯𝘴 𝘨𝘦𝘸𝘪𝘤𝘩𝘵 𝘩𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘦𝘯 𝘥𝘪𝘦 𝘵𝘰𝘤𝘩 𝘣𝘶𝘪𝘵𝘦𝘯𝘨𝘦𝘸𝘰𝘰𝘯 𝘢𝘵𝘵𝘦𝘯𝘵 𝘪𝘴 𝘦𝘯 𝘻𝘦𝘦𝘳 𝘴𝘶𝘣𝘵𝘪𝘦𝘭𝘦 𝘣𝘦𝘸𝘦𝘨𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘰𝘯𝘴 𝘸𝘢𝘢𝘳𝘯𝘦𝘦𝘮𝘵. 𝘋𝘪𝘵 𝘩𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘦𝘦𝘯 𝘴𝘦𝘯𝘴𝘢𝘵𝘪𝘦𝘷𝘦𝘳𝘴𝘵𝘦𝘳𝘬𝘦𝘯𝘥 𝘦𝘧𝘧𝘦𝘤𝘵. 𝘋𝘦 𝘵𝘳𝘰𝘦𝘧 𝘷𝘢𝘯 𝘩𝘪𝘱𝘱𝘰𝘵𝘩𝘦𝘳𝘢𝘱𝘪𝘦 𝘪𝘴 𝘥𝘢𝘵 𝘮𝘦𝘯𝘴𝘦𝘯 𝘪𝘦𝘵𝘴 𝘦𝘳𝘷𝘢𝘳𝘦𝘯 𝘥𝘢𝘵 𝘩𝘦𝘯 𝘥𝘪𝘦𝘱𝘦𝘳 𝘥𝘰𝘰𝘳𝘥𝘳𝘪𝘯𝘨𝘵 𝘥𝘢𝘯 𝘸𝘰𝘰𝘳𝘥𝘦𝘯.
𝘋𝘦 𝘵𝘩𝘦𝘳𝘢𝘱𝘦𝘶𝘵 𝘥𝘢𝘢𝘳𝘦𝘯𝘵𝘦𝘨𝘦𝘯 𝘪𝘴 𝘦𝘳 𝘰𝘮 𝘥𝘦𝘻𝘦 𝘦𝘳𝘷𝘢𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘰𝘦 𝘵𝘦 𝘭𝘢𝘵𝘦𝘯, 𝘵𝘦 𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳𝘴𝘵𝘦𝘶𝘯𝘦𝘯, 𝘢𝘢𝘯 𝘵𝘦 𝘮𝘰𝘦𝘥𝘪𝘨𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘥𝘦 𝘷𝘦𝘪𝘭𝘪𝘨𝘩𝘦𝘪𝘥 𝘵𝘦 𝘸𝘢𝘢𝘳𝘣𝘰𝘳𝘨𝘦𝘯.
𝘏𝘦𝘵 𝘪𝘴 𝘥𝘦 𝘵𝘢𝘢𝘬 𝘷𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝘵𝘩𝘦𝘳𝘢𝘱𝘦𝘶𝘵 𝘰𝘮 𝘵𝘦 𝘰𝘣𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘳𝘦𝘯, 𝘰𝘮 𝘵𝘦 𝘦𝘳𝘬𝘦𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘸𝘢𝘵 𝘥𝘦 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘰𝘯 𝘥𝘰𝘰𝘳𝘮𝘢𝘢𝘬𝘵 𝘦𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘥𝘦𝘳 𝘵𝘦 𝘬𝘪𝘫𝘬𝘦𝘯, 𝘰𝘮 𝘵𝘦 𝘻𝘪𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘸𝘦𝘭𝘬𝘦 𝘮𝘰𝘦𝘪𝘭𝘪𝘫𝘬𝘩𝘦𝘪𝘥 𝘮𝘦𝘯 𝘵𝘦 𝘮𝘢𝘬𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘦𝘧𝘵 𝘦𝘯 𝘩𝘰𝘦 𝘮𝘦𝘯 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘦𝘪𝘨𝘦𝘯 𝘧𝘶𝘯𝘥𝘢𝘮𝘦𝘯𝘵𝘦𝘯 𝘬𝘢𝘯 𝘷𝘪𝘯𝘥𝘦𝘯.'
Precies dat ja..! Bedankt voor deze woorden Patrick
Lees het artikel op Moustique.be
Boekentip
♞ '𝗞𝗼𝗺𝘁 𝗲𝗲𝗻 𝗽𝗮𝗮𝗿𝗱 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝗯𝗼𝗮𝗿𝗱𝗿𝗼𝗼𝗺' ♞
Waar gaat het over?
Paarden zijn experts in leiderschap. Zij overleven al miljoenen jaren langer op onze planeet dan wij mensen, op een succesvolle manier, en in team. In dit boek ontsluieren ze hun krachtige formule om als leider te floreren en groeien in een sterk veranderende wereld. Leiderschap creëert voor hen volgers uit vrije wil. Het gaat zowel over leiderschap in je eigen leven als over het leiding geven aan anderen. De paarden vertellen vanuit hun beleving hoe zij het leiderschap van mensen ervaren, wat werkt en wat niet werkt aan de hand van anekdotische voorbeelden van mensenleiders uit het bedrijfsleven en de non-profit.
Auteurs: Annemieken Van Reepingen en Nadja Talpaert
Een recensie van Christel Deckers (onafhankelijk denker op het gebied van organisatie inrichting):
'𝙆𝙤𝙢𝙩 𝙚𝙚𝙣 𝙥𝙖𝙖𝙧𝙙 𝙞𝙣 𝙙𝙚 𝙗𝙤𝙖𝙧𝙙𝙧𝙤𝙤𝙢 𝙞𝙨 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙯𝙤𝙫𝙚𝙚𝙡 𝙢𝙚𝙚𝙧 𝙙𝙤𝙚𝙡𝙜𝙧𝙤𝙚𝙥𝙚𝙣 𝙙𝙖𝙣 𝙖𝙡𝙡𝙚𝙚𝙣 𝙡𝙚𝙞𝙙𝙞𝙣𝙜𝙜𝙚𝙫𝙚𝙣𝙙𝙚𝙣 𝙚𝙚𝙣 𝙖𝙖𝙣𝙧𝙖𝙙𝙚𝙧. 𝙊𝙤𝙠 𝙙𝙞𝙚𝙜𝙚𝙣𝙚 𝙙𝙞𝙚 𝙡𝙚𝙞𝙙𝙞𝙣𝙜 𝙤𝙣𝙩𝙫𝙖𝙣𝙜𝙚𝙣 𝙠𝙪𝙣𝙣𝙚𝙣 𝙝𝙞𝙚𝙧 𝙝𝙪𝙣 𝙫𝙤𝙤𝙧𝙙𝙚𝙚𝙡 𝙢𝙚𝙚 𝙙𝙤𝙚𝙣 𝙤𝙛 𝙙𝙞𝙚𝙜𝙚𝙣𝙚 𝙙𝙞𝙚 𝙤𝙫𝙚𝙧𝙬𝙚𝙜𝙚𝙣 𝙤𝙛 𝙡𝙚𝙞𝙙𝙞𝙣𝙜𝙜𝙚𝙫𝙚𝙣 𝙞𝙚𝙩𝙨 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙝𝙚𝙣 𝙞𝙨.'
Met enige verbijstering vernamen we de veranderingen die op til zijn omtrent de toekenning van steun aan ondernemingen en individuen via KMO portefeuille en het Vlaams opleidingsverlof. We stellen vast dat er systematisch gesnoeid wordt in alles wat met welzijn en weerbaarheid van mensen te maken heeft.
Als beroepsvereniging vinden we het onze plicht om te reageren tegen de gevolgen van een blinde ronde van besparingen, en om uit te nodigen tot een waardige en waardevolle dialoog.
In het uitgebreide statement dat te vinden is op www.centaur-federation.be geven wij onze argumenten waarom wij vinden dat het anders moet en ook anders kan. Samengevat vind je ze hier terug:
-
Wij stellen vast hoe het welzijn, de persoonlijke stabiliteit en de professionele belastbaarheid van mensen in de verkeerde richting evolueert, en willen dit een halt toeroepen
-
Wij staan als beroepsvereniging 100% achter principes van kwaliteitsborging en wetenschappelijke onderbouwing, en bieden daarin een optie om de echte professionals te identificeren en te ondersteunen.
-
Wij geloven niet in het “gefragmenteerd” mensbeeld en zorgsysteem dat de overheid schijnbaar voorop stelt, en bepleiten een systemische en holistische benadering als het aankomt op het sterker maken van mensen.
-
Wij stellen vragen bij het soort van leiderschap dat mensen niet alleen reduceert tot economische entiteiten, maar dat bovendien via negatief voorbeeldgedrag de fundamentele waarden uit onze samenleving laat verschrompelen, waar respect plaats moet ruimen voor angst.
-
Zorgzaam omgaan met mensen en middelen levert organisaties en samenlevingen minstens evenveel toegevoegde waarde als pure winst en shareholder value. Dat houdt tegelijk in dat preventie besparend werkt. Niet dat erop bespaard moet worden.
-
Het streven naar specialisatie en efficiëntie leidt niet tot een hoger rendement van de ingezette middelen. In de bedrijfswereld is dit algemeen gekend. In de zorgsector is dat vandaag nog niet zo ver doorgedrongen.
Vandaar dat wij de hand uitsteken om in dialoog mee oplossingen voor te stellen die betere resultaten zullen halen dan een ongenuanceerde besparingsronde.
Want kwaliteit is een investering, geen kost. Kwaliteit betaalt zich altijd terug!
In de komende weken zal Centaur Federation dit standpunt verspreiden bij verschillende betrokken partijen, gaan we dit doorsturen naar de bevoegde Vlaamse ministeries en zullen dit ondersteunen met een persbericht.
Heb je als lid of sympathisant van Centaur Federation hier nog opmerkingen of bedenkingen rond of ideeën hoe dit verder kan verspreid worden dan horen wij dit graag! Stuur en berichtje naar info@centaur-federation.be
Alvast bedankt!
Centaur Federation.
Nieuwe IAHAIO richtlijnen rond welzijn en zorg
van paarden in de EA-dienstverlening
Op 25 februari stelde IAHAIO, The International Assoiation of Human-Animal Interaction Organisation, in een webinar hun nieuwe richtlijnen voor rond zorg en welzijn van paarden in de training en het omgaan met paarden.
Op basis hiervan werd het Centaur Charter en het Centaur Beroepscompetentieprofiel aangepast. Hieronder kunt u de aangepaste versies downloaden. Voorlopig staan de aanvullingen nog in het rood, zodat deze gemakkelijk terug te vinden zijn.