'Wat een toestand!'
Workshop met Drs. Martine Huurman
2 & 3 SEPTEMBER '23
Een verkenning van Polyvagal Informed Coachen en Begeleiderschap. Oog krijgen voor veranderingen van binnen, mét paarden als ondersteunende bron. Via ervaring en oefenen naar (nog) beter begrijpen.
Poly-hoe? Polyvagal Informed, ‘op de hoogte zijn van’.
Hoe? Wat een Toestand! werkt met de kernvraag: op welke verandering van toestand resoneert het paard. En… van wie?
Hoe kun je dit verkennen?
Een vraag die jou als coach, begeleider of therapeut uitnodigt om anders te kijken;
- Oog voor de signalen van verandering in plaats van duiding.
- Registreren in plaats van Interpreteren.
- Aandacht in plaats van Intentie.
- Het herkennen van eigen innerlijke veranderingen.
- Beseffen dat herstel en integratie van verandering enkel mogelijk is vanuit de toestand van verbinding.
Werken in en aan veiligheid, door onveiligheid te herkennen. Het verandert de insteek, het tempo en de attitude van begeleiderschap. Paarden bieden hiervoor niet alleen een prachtige bedding, zij vormen een bron aan informatie. Met name wanneer je weet welke signalen van veiligheid en onveiligheid zij tonen in resonantie.
In een ontmoeting komen een begeleider, client en paard(en) samen. In diezelfde ontmoeting uiten allen signalen van (on)veiligheid. Paarden resoneren zowel op veranderingen bij jou als begeleider, de client of de context als geheel. Het is cruciaal dat je hier oog voor ontwikkelt, om te voorkomen dat een overlevingsbeweging van een paard, als een helende beweging gezien wordt of omgekeerd. Of dat het paard resoneert op een verandering bij jou als begeleider…
Speciaal voor Centaur is een inspirerende tweedaagse introductie workshop ontwikkeld. Het programma ziet er als volgt uit:
Dag 1:
- Aankomen en landen met koffie of thee
- Inleidende basisprincipes Polyvagaal Theorie: neuroceptie, hiërarchie en co-regulatie in ‘Jip en Janneke’ taal
- Praktische Activiteit
Lunchpauze
- Inleidende basisprincipes signalen in resonantie met de paarden; sociale betrokkenheid, mobilisatie, immobilisatie: De 5 bewegingen in de Praktijk (horse speak)
Dag 2:
- Wat een Toestand! in beeld en vorm. Een praktische activiteit die uitnodigt om je eigen ‘taal’ te uiten.
- Wat een Toestand! in de praktijk: oefenactiviteiten met en zonder de paarden
Lunchpauze
- Wat een Toestand! in de praktijk vervolg Uitproberen, ervaren & oefenen
Praktisch:
Datum: Zaterdag 2 september ’23 en zondag 3 september ‘23 Telkens van 10u tot 17u.
Locatie: Equi Source Ponyclub vzw Kriekelaarstraat 6, 2550 Kontich
Ingang en Parking is om de hoek in de Babbelkroonstraat
Deelnameprijs voor de 2 dagen Koffie, thee, water en versnaperingen tijdens de dag, gezonde vegetarische lunch (broodjes, soep of slaatje) zijn inbegrepen in de prijs
Leden Centaur: € 375,00
Niet-Leden: € 405,00
Over drs. Martine Huurman
Martine is een ervaren en deskundige therapeut op het gebied van de impact van verlies, ingrijpende levensgebeurtenissen en trauma. Zij is als supervisor verbonden aan verschillende opleidingen. Martine ontwikkelt trainingen voor de mens in de professional. Het werken met honden en paarden heeft haar expertise sterk beïnvloed. De taal van de dieren leren herkennen en begrijpen heeft een grote verandering teweeggebracht. En dan vooral het besef van hoe krachtig en belemmerend de invloed van ons mensen denken kan zijn, in een therapeutische-, coach- of trainings-setting. Het zijn met name de dieren geweest die voor haar de werkelijke waarde van de polyvagaal theorie hebben verhelderd. Confronterend, leerzaam en vooral enorm waardevol. Een ongoing leerproces. Martine nodigt mensen uit om allereerst zorg te dragen voor zichzelf. De mens in de professional. Niet wat doe ik met een client, maar wat doet het met mij als begeleider. Daar liggen sleutels voor verandering en herstel. Een bedding om vanuit sociale betrokkenheid in contact te gaan met cliënten en hun proces.