top of page

PAARDENWELZIJN IN JOUW PRAKTIJK

Tweedaagse basisvorming
rond de 10 ISES-leerprincipes

Binnenkort plannen we nieuwe data

A2 secundair beeldlogo_edited.png

In het charter van Centaur hebben we daarrond een aantal richtlijnen geformuleerd die gebaseerd zijn op de 10 ISES-leerprincipes die voorop worden gesteld door de 'International Society voor Equitation Sciences' (ISES). Een internationale wetenschappelijke vereniging van mensen die onderzoek doen naar gedrag van paarden in interactie met mensen.

Als beroepsvereniging willen we je ondersteunen en uitnodigen om de daad bij het woord te voegen en organiseren hieromtrent 2 dagen vorming. We werken hiervoor samen met Dhr. Marc Pierard. Docent aan de Hartpury University in Gloucestershire (U.K.) en een internationaal erkend wetenschappelijk expert op dit gebied. 

Het welzijn van paarden is essentieel als je rond welzijn van mensen werkt.

Het Programma

DAG 1 - Vrijdag van 18u tot 21u - Theoretisch gedeelte

Marc Pierard licht de 10 basisprincipes toe die ISES voorop stelt in de omgang en het trainen van paarden als we onze viervoeters gezond en gelukkig willen houden. We bekijken concreet hoe die principes kunnen toegepast worden in onze praktijk. Kan ook online gevolgd worden.

DAG 2 - Zaterdag van 10u tot 17u - Praktijkdag (aankomst vanaf 9u30)

We gaan aan het werk met de paarden met deze principes in concrete oefeningen en gaan op zoek naar hoe dit zich vertaalt in onze praktijk. Er is tijd om stil te staan bij de uitdagingen waarop we kunnen stuiten en hoe we daar kunne mee omgaan. Deze dag wordt begeleid door Saskia Dobbelaere & Veerle Maes. 

Locatie:

Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus (op het hippoterrein)
Reigerlostraat, ter hoogte van nr 12/14 de wegwijzers volgen
8730 Beernem

Deelnameprijs:


Leden : € 195,00 
Niet-leden: € 235,00

Enkel online vorming op vrijdagavond:
- leden: € 45,00
- niet-leden: € 60,00

Enkel zaterdag volgen is NIET MOGELIJK

combi deelname + lid worden: € 250,00 (10€ voordeel)

 
DSC_0639(3).jpg
1.jpg

Marc Pierard

Marc is docent dierengedrag en –welzijn aan Hartpury University in Engeland. Hij behaalde begin 2018 zijn doctoraat aan de KU Leuven en zijn doctoraatsthesis omvatte studies over het sociale gedrag van paarden, over selectietesten van paarden op basis van hun persoonlijkheid en over het ontwikkelen van algemeen aanvaarde definities van paardengedrag.

Hij werkt in Hartpury verder aan zijn onderzoek op paarden en draagt ook bij aan hun paardenopleidingen. Voor zijn vertrek naar Engeland was hij meerdere jaren vrijwilliger bij Equicanis, waar hij bijdroeg aan wetenschappelijk onderbouwde werkwijzen voor het houden en trainen van de paarden en het opleiden van vrijwilligers om dit in de praktijk toe te passen.
 
Hij is ook lid en voormalig bestuurslid van de International Society for Equitation Science (ISES: een internationale, wetenschappelijke vereniging van mensen die onderzoek doen naar gedrag van paarden in interacties met mensen). Het jaarlijkse congres van ISES gaat deze zomer door in Hartpury en Marc maakt deel uit van het organisatiecomité.

 

bottom of page